vrijdag 21 maart 2008

restaurantjes in Uçhisar en Göreme


Hoewel Uçhisar een rustig dorp (officieel: stadje) is in vergelijking met het toeristische Göreme, zijn er toch tal van restaurantjes te vinden, soms onderdeel van een pension of hotel. Anders dan in de andere dorpen, eet u hier afgeschermd van uitlaatgassen.
Restaurant Center
Overheerlijk en goedkoop eten kan bij Restaurant Center, in het parkje bovenaan uw straatje. Kok Hussein heeft bij Club Med gewerkt en spreekt goed Frans. Hij laat het vuur in zijn keuken hoog oplaaien. Zijn vrouw Selma serveert en lacht veel. Als u wilt dat uw çai (thee) niet meer wordt bijgevuld, leg dan het lepeltje over uw theeglas. Hun menu staat in uw eigen keuken tegen de muur. Ze hebben lekkere gegrilde vis, calamaris, groenepeperbiefstukken, kebabs.

Le Mouton Rouge
U eet ook smakelijk bij Le Mouton Rouge. Ook daar spreken ze Frans. Overdag eet u in hun binnentuin, ’s avonds eventueel binnen bij de open haard.
Als voorgerechten hebben ze auberginesalade, kaassalade (fêta met o.a. tomaten), groene salade, sigarı börek (feta in bladerdeeg) en börek (bladerdeeg met ei, wortel en aardappel).
Hoofdgerechten:
Et şiş: rundvlees aan een spies;
Taouk şiş: kip aan de spies;
Köfte: gekruid lamsgehakt.
Verder lamskoteletten, gegrilde kip en de specialiteit van het huis: saştava: rundvlees, tomaten, paprika, knoflook en rijst, opgediend in een platte pan, heerlijk!

Kaya Hotel
Een aanrader als u eens minder kleinschalig wilt eten. In april is er een vast menu, maar als het toerisme toeneemt, is er een enorm buffet van voorgerechten, hoofdgerechten en desserts: allerlei lekkere zoetigheden, fruit, gelei met vruchten, etc. Het is het vroegere ClubMed, even voorbij het postkantoor en het heeft een groot buitenzwembad. Als in de winter veel restaurantjes dicht zijn, kunt u daar tenminste terecht.

Pizzeria
Bij de pizzeria om de hoek (in de hoofdstraat) komen vooral de lokale bewoners eten. Eenvoudige kost, geen menu-kaart; de oude baas heet Ismail.

Terrasjes
Bij de ingang naar het kasteel is een terras met uitzicht, waar veel toeristen komen. Verder zijn er veel pensions die ook een terras hebben. Een eenvoudig restaurant is Da Mustafa: naast Faruks tapijtenwinkel. Mustafa's linzensoep is een aanrader.Vooral op een warme zomeravond is het leuk om daar te eten, want het is vlakbij de achterkant van de kale (het kasteel), waar de ondergaande zon de berg in een rode gloed zet.

In Göreme: Orient
Dit is feest, heel geschikt voor uw afscheidsavond. Het eten is er heerlijk, de muziek jaren '70, de obers fantastisch, het haardvuur gezellig. Sommige gerechten worden geflambeerd op tafel gezet en u weet zeker dat u aan uw dagelijkse schijf van vijf komt: www.orientrestaurant.net. Het is veel intiemer dan de foto's op hun site suggereren, warm aanbevolen. Bespreek wél, want Oriënt is een begrip: 0384-2712346. Wordt het laat en is er geen vervoer meer, dan wordt er een taxi voor u geregeld of brengt de baas u hoogstpersoonlijk naar huis.

Uit ontbijten
Loopt u de poort uit naar links, dan komt u op de achterliggende straat Göreme Caddesi. In die straat slaat u rechtsaf en al gauw linksaf omhoog en daar, op de binnenplaats van Sisik, is het heerlijk ontbijten. Er is een verrukkelijk ontbijtbuffet. Afrekenen doet u pas voor u terug naar Nederland vertrekt, dus niet vergeten!

Geen opmerkingen: